Inläsningstjänsts Dyslexiradio

Vill du lyssna till intressanta diskussioner kring frågor som berör dyslexi och läs- och skrivsvårigheter? Få nya insikter och utöka dina kunskaper? Då är det här podcasten för dig!

Vår VD Jakob Skogholm intervjuar insatta gäster för att belysa olika ämnen som berör området, och då särskilt i anknytning till skolan. Vår förhoppning är att du ska få nya idéer och uppslag att få användning av i din dagliga verksamhet.

Lufta dina tankar och funderingar och få feedback från andra inom skolans värld - fortsätt diskussionen i vår Facebookgrupp!


Behöver du hjälp att komma igång? Läs mer om hur du laddar hem din podcast här.

Prenumerera (iTunes)

Ni kan även höra våra sändningar på Podcasts.nu och Podda.se

Sändning #19 - december - Dyslexi och styrkor med Susanna Cederquist

I detta avsnitt pratar vi med Susanna Cederquist, musiklärare, dyslektiker och föreläsare kring dyslexi. Vi pratar om kopplingen mellan dyslexi och musik och även perspektivet att se styrkor i dyslexin.

Längd: 12 min 18 sek

Lyssna direkt  |  Prenumerera (iTunes)

 

 

 

Sändning #18 - november - Allt och lite till om Legimus med Anne Stigell

I detta avsnitt har vi bjudit in Anne Stigell, senior rådgivare på MTM. Efter en lång och trogen tjänst på MTM (tidigare TPB) delar hon med sig av erfarenheter kring utveckling av tjänsten Legimus – både historiskt och framåt i tiden. Hon svarar också på frågan när Legimus-användare får tillgång till en webbspelare! Välkommen att lyssna!

Längd: 15 min 13 sek

Lyssna direkt  |  Prenumerera (iTunes)

 

 

Sändning #17 - september - Screening via ögonrörelser med Gustaf Öqvist Seimyr

I detta avsnitt pratar vi med forskaren Gustaf Öqvist Seimyr vid Karolinska institutet. Han forskar kring screening för dyslexi kopplat till ögonrörelser, en helt ny metod som kanske kan förenkla och förfina screeningen. En spännande inblick in i en möjlig framtid.

Längd: 15 min 39 sek

Lyssna direkt  |  Prenumerera (iTunes)

 

 

Sändning #16 - augusti - Dyslexiförbundet FMLS tankar om skolvärlden

I detta avsnitt träffar vi Kaj Nordquist och Bengt-Erik Johansson från Dyslexiförbundet FMLS och diskuterar situationen för dyslektiker i skolan idag. Vi pratar om nationella prov, läsa-skriva-räkna-garantin, lärarutbildningen och Prins Carl Philip. Välkomna att lyssna!

Längd: 22 min 12 sek

Lyssna direkt  |  Prenumerera (iTunes)

 

 

Sändning #15 - juni - Om tvåspråkighet med Kenneth Hyltenstam

I detta avsnitt av dyslexiradion pratar vi inte alls om dyslexi. Med professor i tvåspråkighet Kenneth Hyltenstam i studion fokuserar vi på frågor om tvåspråkighet och hur skolan bör arbeta med nyanlända elever. Detta är startskottet på vår nya poddserie som kommer att handla om alla frågor som berör nyanländas integration i skolan. Välkommen att lyssna!

Längd: 19 min 18 sek

Lyssna direkt  |  Prenumerera (iTunes)

 

Sändning #14 - maj - Om dyslexi med Kevin Sjödin

I detta nummer av dyslexiradion får vi träffa Kevin Sjödin som fick kämpa sig igenom 9 år i skolan tills en rektor insåg att problemet nog var dyslexi. En gripande historia som belyser vikten av screening och tidig upptäckt.

Längd: 12 min 38 sek

 

Lyssna direkt  |  Prenumerera (iTunes)

 

 

 

Sändning #13 - maj - Logopeden i skolan - Om tidsenliga alternativa verktyg

I detta avsnitt talar vi med Logopeden i Skolan, eller närmare bestämt Johanna Kristensson, logoped och skolutvecklare i Halmstads kommun samt anställd på Oribi i Lund.
Vi diskuterar utmaningar för att få alternativa verktyg att fungera i skolan.
Johanna ger också sina bästa app-tips till dem som vill komma vidare.

Längd: 14 min 55 sek

 

Lyssna direkt  |  Prenumerera (iTunes)

 

Sändning #12 - april - Med juristen Annika Jyrwall Åkerberg om de nya ändringarna i diskrimineringslagen

Vi pratar med juristen Annika Jyrwall Åkerberg, specialist på diskriminering, om de nya ändringarna i diskrimineringslagen som numera klassar bristande tillgänglighet som en diskrimineringsgrund. Lyssna på hur detta påverkar skolan och lärarnas arbete med dyslexi!

Längd: 17 min 22 sek

 

Lyssna direkt  |  Prenumerera (iTunes)

 

Sändning #11 - mars - Om specialpedagogik med Ulrika Johnsson

I denna sändning pratar vi med Ulrika Johnsson, lärare och fil. mag. i specialpedagogik, verksam på Vallaskolan i Södertälje kommun. Ulrika har tidigare drivit Södertäljes Skoldatatek och har lång erfarenhet av IT i skolan. I podden ställer vi oss bland annat frågan ”Vad är specialpedagogik” och diskuterar hur Minecraft kan bli ett specialpedagogiskt verktyg.

Längd: 16 min 33 sek

 

Lyssna direkt  |  Prenumerera (iTunes)

 

Sändning #10 - januari - Om forskning kring alternativa verktyg och appar med Idor Svensson

I detta avsnitt frågar vi ut Idor Svensson, legitimerad psykolog och docent i psykologi vid Linnéuniversitetet, om hans forskning kring alternativa verktyg och i synnerhet appar.

Det blev mycket intressanta och delvis förvånande diskussioner runt läsutveckling, självförtroende och teknikstöd.

Längd: 17 min 16 sek

 

Lyssna direkt  |  Prenumerera (iTunes)

 

Sändning #9 - december - Efter dyslexirapporten - Karin Stenström

I detta avsnitt pratar vi med Karin Stenström, projektledare och ansvarig för SBU:s rapport om dyslexi som släpptes i augusti. Vad har hänt sedan rapporten släppts? Hur har den tagits emot och vad är nästa steg?

Längd: 17 min 53 sek

 

Lyssna direkt  |  Prenumerera (iTunes)

 

Sändning #8 - november - Om Wittingmetoden med Ann-Katrin Swärd

I detta avsnitt av Dyslexiradion pratar vi med Ann-Katrin Swärd, disputerad lektor inom specialpedagogik vid Göteborgs Universitet, om hennes avhandling som kretsat kring Wittingmetoden. Intressanta reflektioner och diskussioner om denna metods utövande!

Längd: 19 min 12 sek

 

Lyssna direkt  |  Prenumerera (iTunes)

 

Sändning #7 - oktober - Dyslexi och tvåspråkighet - Christina Hellman

I detta avsnitt språkar vi med Christina Hellman, lektor vid Institutionen för Lingvistik vid Stockholms Universitet, om dyslexi och tvåspråkighet. Här uppstår en problematik som ännu inte är väl utforskad, vilket kan ställa till det för pedagoger och lärare som letar efter förklaringar.

Längd: 19 min 12 sek

 

Lyssna direkt  |  Prenumerera (iTunes)

 

Sändning #6 - september - Helena Bross om sin egen dyslexi.

Lyssna på ett samtal med den uppskattade barnboksförfattaren Helena Bross. Hon pratar om sin egen dyslexi, hur det var i skolan och vad som fick henne att bli både lärare och författare. Hör också gripande beskrivningar om elever som för första gången får lyssna på inlästa läromedel!

Längd: 21 min 6 sek

 

Lyssna direkt  |  Prenumerera (iTunes)

 

 

 

Sändning #5 - augusti 2014 - Stefan Samuelsson om den nya rapporten om dyslexi från SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering)

Tillsammans med professor Stefan Samuelsson gör vi en snabb djupdykning i den nyss släppta rapporten om dyslexi från SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering). Stefan ger oss inblick i slutsatserna och vi borrar ner oss i begreppet ”saknar vetenskapligt stöd”.

Längd: 20 min 49 sek

 

Lyssna direkt  |  Prenumerera (iTunes)

 

 

 

Sändning #4 - juni 2014 - Britta Larsson Lindberg (specialpedagog vid Ängkärrskolan) om PYS-paragrafen

Kort och koncist om hur man tillämpar PYS-paragrafen vid betygssättning och provsituationer. Britta Larsson Lindberg, specialpedagog vid Ängkärrskolan - Sveriges enda skola enbart för elever med dyslexi - upplyser oss om utmaningar och möjligheter med den relativt svårtolkade PYS-paragrafen för dyslektiker. Ett måste för alla lärare oavsett ämne!

Längd: 17 min 9 sek

Lyssna direkt  |  Prenumerera (iTunes)

 

 

Sändning #3 - maj 2014 - Sven Eklöf (kanslichef för Dyslexiförbundet FMLS)

I denna podcast anlägger vi både ett framåtsiktande och historiskt skolperspektiv. I studion har vi Sven Eklöf, som sedan 13 år är kanslichef för Dyslexiförbundet FMLS. 

Vi pratar med Sven om hur skolan blivit bättre för dyslektiker, hur digitaliseringen bidragit med detta och vilka frågor dyslexiförbundet driver inför valrörelsen i år. Välkomna att lyssna! 

Längd: 31 min 12 sek

Lyssna direkt  |  Prenumerera (iTunes)

 

Sändning #2 - april 2014 - Martin Widmark, "En läsande klass", läsförståelse

Martin Widmark är känd barnboksförfattare och pappa till ”Lasse-Majas Detektivbyrå”. Podcasten fokuserar på hans senaste projekt, det nyss sjösatta ”En läsande klass” som syftar till att öka elevers läsförståelse. Vi diskuterar läsförståelsestrategier och orsaker till den sjunkande läsförståelsen bland svenska elever. Vi berör givetvis också läsförståelse ur ett dyslektiskt perspektiv.

Längd: 31 min 32 sek

Lyssna direkt  |  Prenumerera (iTunes)

 

 

Sändning #1 - mars 2014 - Christer Jacobson, uppfinnaren av LäsKedjor

Christer Jacobson är docent i pedagogisk psykologi, har forskat vid Linnéuniverstitetet är dessutom uppfinnaren av LäsKedjor, ett vanligt verktyg för att fånga upp elever med dyslexi.
Vi pratar med Christer om screening, behovet (eller icke-behovet) av att ställa diagnos och möjligheter för lärare och specialpedagoger att själva göra utredningar av sina elever.

Längd: 28 min 42 sek

Lyssna direkt  |  Prenumerera (iTunes)