En flerspråkig pedagogisk boktjänst för F-9

Vanliga frågor om Polylino skola

Polylino skola

För att logga in med gruppkod behöver ditt användarkonto finnas med i en grupp och du behöver också ha ett lösenord.

Om ditt namn inte finns med i gruppen, eller om du inte har ett lösenord, behöver du troligtvis kontakta den lärare eller personal som gav dig gruppkoden.

Om du normalt brukar logga in på tjänsten med Google, Office 365, Skolon, Skolfederation eller liknande, rekommenderar vi att du fortsätter med det.

Gruppkoder är ett enklare sätt att logga in för elever som inte redan använder Google, Office 365, Skolon eller Skolfederation för att logga in.

Användare med personalkonto kan skapa en grupp och en gruppkod i “Kontrollpanelen”. Eleverna i gruppen kan sedan logga in med gruppkod och sitt lösenord som är kopplat till kontot.

När du startar appen nås du av en inloggningsida. Skriv in dina inloggningsuppgifter och välj ”Logga in”. Välj sedan att gå till din profil eller skapa en ny profil.

Från startsidan där man får frågan ”Vem är det som läser?”, välj ”Ny profil”. Skriv in ett profilnamn och välj en profilbild. Välj sedan ”Spara”. Sedan kan du gå in på din profil.

På profilen kan du sedan göra egna bokhyllor och lägga till böcker ”Favoriter”.

Det går att göra upp till 10 profiler på ett användarkonto.

Från din profil där du ser bokhyllorna, välj profilikonen längst upp till vänster, t.ex stjärnbild eller hjärta.  Välj sedan ”Logga ut” längst upp till vänster. Du är nu utloggad från tjänsten.

Alternativt välj ”Inställningar” i menyn och sedan ”Logga ut användare”.

Bokhyllor är utvalda böcker inom olika teman eller ämnesområden. T.ex. i bokhyllan ”Vänskap” finns ett urval av böcker som passar temat ”Vänskap”. Det kan dock finnas fler böcker som handlar om vänskap i Polyglutt, dessa kan man i så fall hitta i ”Sök bland alla böcker” och i ”Kategorier” (”Vänskap”).

Språkhyllorna visar samtliga böcker på de olika språk som finns i Polyglutt, t.ex. alla böcker som finns på albanska visas i språkhyllan ”Albanska”.

När man öppnar en bok från en språkhylla börjar det språket läsas upp först, ej svenska.

 

Kategorier är grupperingar av böcker, t.ex. böcker om djur finns i kategorin ”Djur”, böcker om vänskap i kategorin ”Vänskap” etc. Här finns alla böcker som är taggade med respektive kategori.

Du når kategorierna genom att välja ”Kategorier”, till höger om ”Sök”-rutan. När du valt en kategori visas böckerna som ingår i kategorin längst ned på sidan.

Du kan också söka på kategorier i sökrutan (”Sök bland alla böcker”). Sök på t.ex. ”Äventyr” och välj kategorin Äventyr i sökresultatet som visas.

Om du vill söka efter t.ex. en specifik bok eller en författare, gå till sökrutan (”Sök bland alla böcker”) och börja skriva det du vill söka efter. T.ex. om du vill söka efter ”katt” skriv in katt och välj från sökresultaten som kommer upp eller välj ”Sök”.

Det går att söka på bland annat: boktitel, författare, illustratör, förlag, språk, kategori, bokhylla och sökord. (Sökord är nyckelord från böckerna.)

 

Från infosidan om boken, välj ”Lägg till i bokhylla”. Välj sedan ”Ny bokhylla” längst ned i rutan som kommer upp. Skriv ett namn på bokhyllan och välj en ikon, välj sedan ”Spara”.

Alternativt, välj ”Välj böcker” på startsidan (”Bokhyllor”) eller från t.ex. en sökning eller en temabokhylla. Markera den bok eller de böcker du vill lägga i en bokhylla. Välj ”Lägg till i bokhylla”. Välj sedan ”Ny bokhylla” längst ned i rutan som kommer upp. Skriv ett namn på bokhyllan och välj en ikon, välj sedan ”Spara”.

Från infosidan om boken, välj ”Lägg till i bokhylla”. Välj sedan den bokhylla du vill lägga boken i och välj ”Spara”.

Alternativt, välj ”Välj böcker” på startsidan (”Bokhyllor”) eller från t.ex. en sökning eller en temabokhylla. Markera den bok eller de böcker du vill lägga i en bokhylla. Välj ”Lägg till i bokhylla”. Välj sedan den bokhylla du vill lägga boken i och välj ”Spara”.

Du behöver kunna installera iOS 9.3 på din iPad. Det går att installera på modellen iPad 2 som är från 2011-2012.

Du behöver en Android surfplatta med stor skärm och Androidversion 5.0 eller senare. Vissa funktioner som finns i iPadversionen är under utveckling för Android, uppdateringar sker kontinuerligt – håll utkik i Google Play.

Polyglutt går att använda på nyare Chromebooks som stödjer Android-appar som man kan ladda ner från Google Play.

I denna lista kan man se vilka modeller som ska stödja Android-appar från Google Play:

https://www.chromium.org/chromium-os/chrome-os-systems-supporting-android-apps

Ibland kan det vara nödvändigt att först aktivera Google Play på enheten.

Er administratör kan kontakta vår tekniska support (teknisksupport@inlasningstjanst.se) för att få en guide som beskriver hur ni installerar appen i er SMART Board iQ.

Vi har stöd för installation genom de flesta MDM-system och finns även tillgänglig på Volymköpsprogram i App Store (Volume Purchase Program).

Om du får en vit skärm när du försöker dela en bok eller bokhylla från din iPhone eller iPad, kan du behöva installera om iOS-appen. Efter ominstallation ska det fungera bra igen.

I webbversionen (app.polyglutt.se) går det också att dela böcker och bokhyllor om en ominstallation inte är möjlig just nu. Det fungerar även på Androidenheter.