3 tips – fördjupa dig i forskning om flerspråkighet:
1) FORSKNING OM LÄSNING OCH LÄSUNDERVISNING
Det finns starka kopplingar mellan högläsning för yngre barn och barns ordförråd i förskoleåldern. En elevs läsförståelse i årskurs 4 kan indirekt länkas till tidig exponering av barnlitteratur. I och med att elevers läsflyt till stor del handlar om tidigare läserfarenheter, blir intresset för läsning en oerhört viktig faktor för senare läsframgång. Läs mer om studien.
2) FLERSPRÅKIGHET – EN FORSKNINGSÖVERSIKT
Barn som utvecklar sitt andraspråk parallellt med sitt modersmål får en snabbare språkutveckling. Från modersmålet överförs kunskaper om läs- och skrivförmågan och tankeprocesser till andraspråket. Forskning visar att möjligheten till ett starkt utvecklat modersmål är den absolut viktigaste bakgrundsfaktorn för en bra skolgång – något förskolan måste lägga grunden för. Läs mer i Vetenskapsrådets rapport.
3) FÖRSKOLORS ARBETE MED FLERSPRÅKIGHET
På uppdrag från regeringen granskade Skolinspektionen kvalitet och måluppfyllelse på 34 förskolor (2015-2017). Ett av flera områden som granskades var flerspråkiga barns språkutveckling. I rapporten framgick att 23 av de 34 granskade förskolor brast i arbetet med att uppmuntra flerspråkiga barn att använda sitt modersmål. Personalen upplevde att saknade tillräckliga kunskaper kring arbetet med barns språkutveckling i andra modersmål än svenska. I ILT Talks berättar Agneta Kenneberg från Skolinspektionen mer om rapporten. Lyssna på poddavsnittet.