Kursinnehåll
Läs- och skrivsvårigheter och dyslexi
Kursen behandlar läs- och skrivprocessen ur ett språkpsykologiskt perspektiv. Språkets olika delar och nivåer belyses med särskild tonvikt på de fonologiska aspekterna samt deras betydelse för läs- och skrivförmågan. Lässvårigheter och dyslexi behandlas ur ett teoretiskt och praktiskt perspektiv.
Identifiering och kartläggning av dyslexi
Den diagnostiska processen behandlas på grupp- och individnivå. Testteori och olika perspektiv på utredningar presenteras och praktisk diagnostik genomförs. Utredningar granskas och egna fallstudier genomförs.
Åtgärdsmodeller
Åtgärder och interventionsprogram presenteras. Deltagarna får upprätta åtgärdsförslag ur ett helhetsperspektiv på elevers situation. Åtgärder på olika nivåer i den pedagogiska verksamheten diskuteras. Teknikstöd och kompensation behandlas.
Kursen ger inga högskolepoäng men motsvarar mellan 5 och 15 högskolepoäng. Den högre siffran gäller för kursdeltagare som genomför alla hemuppgifter och slutgiltig examinationsutredning. Den lägre siffran gäller för de som bara deltar aktivt på kurstillfällena. Kursdeltagarna deltar utifrån sin egen ambitionsnivå. Kursledare är Anna Fouganthine, fil. dr. i specialpedagogik med inriktning läs- och skrivsvårigheter/dyslexi, Christer Jacobson, docent i pedagogisk psykologi och Ing-Marie Sandberg, universitetsadjunkt.