Begreppaguider ILT Inläsningstjänst

Begreppaguider – språket är nyckeln till kunskap

Greppa läromedlet på elevens modersmål

Ge dina flerspråkiga elever ett unikt verktyg för att förstå läromedlet. Låt dem lyssna på Begreppaguider– en vägledning på flera språk genom läromedel från Gleerups, Natur & Kultur, Liber och Sanoma. Guiderna ger elever förförståelse inför lektionen och hjälp för självstudier.

Se vårt utbud här

Ämneskunskaper är huvudmålet

Tänk dig att du är bra på fysik och geografi och bor i Sverige. Så flyttar du till Egypten och kan inte arabiska. I skolan har du läromedel på arabiska. Du kan en del arabiska, försöker bli bättre, men har inte ämnesorden på ditt nya språk. Hur ska du förstå fysiken eller geografin? Du är ju intresserad och vill lära dig!

Tänk om du fick lyssna på en svensktalande guide som spelat in ett samtal med dig. Tillsammans går ni igenom boken din lärare gett din klass. Du har din lärobok framför dig och hör en röst berätta för dig i hörlurarna:

• Detta kapitel kommer att handla om…
• På den här bilder ser du att…
• Rubrikerna hänger ihop och berättar om…

Skulle du klara skolan bättre, lära dig mer och lättare få godkända betyg?

Din guide genom läromedlet – 24/7!

Begreppaguider är ett verktyg för flerspråkiga elever att förstå de läromedel som används i klassen. Syftet är att ge eleverna bättre möjligheter att lyckas i skolan och att utveckla ämneskunskaperna, modersmålet och det svenska språket. Tankarna bakom Begreppaguider är desamma som riktlinjerna för studiehandledning från Skolverket.

Språkkunskap är bonus!

Begreppaguider finns på arabiska, somaliska, dari/persiska och tigrinja. När eleven lyssnar på sin personliga ”guide” lär sig eleven nya ord och begrepp på sitt eget språk. Samtidigt utökar alla sina språkkunskaper i svenska. Språkkunskaperna stärks även för svenska och engelska elever för alla som använder filmerna som ingår i Begreppa.

Testa Begreppa i 30 dagar

För dig som arbetar inom utbildning.

Logga in på inlasningstjanst.se för att se om du redan har tillgång till tjänsten Begreppa. I menyn högt upp ser du Begreppaloggan. Kan du klicka på loggan och se filmerna har du tillgång till tjänsten, annars är du varmt välkommen att fylla i formuläret för att prova kostnadsfritt i 30 dagar. Tack!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!