Begreppaguider ILT Inläsningstjänst

Begreppaguider – språket är nyckeln till kunskap

Greppa läromedlet – på elevens modersmål

Ge dina flerspråkiga elever ett unikt verktyg för att förstå läromedlet. Låt dem lyssna på Begreppaguider– en vägledning på flera språk genom läromedel från Gleerups, Natur & Kultur, Liber och Sanoma. Guiderna ger eleverna förförståelse inför lektionen och underlättar självstudier.

Se vårt utbud här

circle-large-outline-T40
circle-large-outline-O40

Ämneskunskaper på elevens modersmål

Föreställ dig att du har svenska som modersmål och har precis flyttat till Egypten. I skolan är alla läromedel på arabiska. Du håller på och lär dig arabiska men kan inte ämnesorden på ditt nya språk. Hur ska du nu hänga med i skolan?

Tänk om du fick lyssna på en svensktalande lärare som går igenom dina läroböcker tillsammans med dig. Du har din lärobok framför dig och i hörlurarna hör du en röst:

  • Det här kapitlet handlar om…
  • På den här bilden ser du… det är en slags…
  • Rubrikerna hänger ihop och berättar om…

Skulle du klara skolan bättre, lära dig mer och lättare få godkända betyg?

Elevens guide genom läromedlet – dygnet runt!

Begreppaguider är ett verktyg för flerspråkiga elever att förstå de läromedel som används i klassen. Syftet är att ge eleven större möjligheter att lyckas i skolan och att utveckla ämneskunskaper, både på modersmålet och på svenska. Begreppaguiderna motsvarar Skolverkets riktlinjer för studiehandledning. I Begreppaguiden har eleven också tillgång till läromedlet inläst på svenska.

Ta hjälp av modersmålet!

Begreppaguider finns på arabiska, somaliska, dari/persiska och tigrinja. När eleven lyssnar på en Begreppaguide får hen lära sig nya ord och begrepp på sitt modersmål. Det underlättar när eleven sedan ska lära sig de nya ämnesorden på svenska.

Testa Begreppa i 30 dagar

För dig som arbetar inom utbildning.

Logga in på inlasningstjanst.se för att se om du redan har tillgång till tjänsten Begreppa. I menyn högt upp ser du Begreppaloggan. Kan du klicka på loggan och se filmerna har du tillgång till tjänsten, annars är du varmt välkommen att fylla i formuläret för att prova kostnadsfritt i 30 dagar. Tack!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!