Jalla skolan

Avsnitt 9 - September 2017
I detta avsnitt har vi med oss David Saleh i studion. Han har efter många års undervisning av nyanlända i sex och samlevnad nyligen gett ut en bok med tips och råd till andra lärare. Vi pratar om de utmaningar som finns och handfasta tips om hur man går till väga. Han understryker hur viktigt och även hur uppskattad undervisningen är!
Längd 15 minuter 35 sekunder
Avsnitt 8 - April 2017
I detta avsnitt pratar vi med Saima Glogic, språkutvecklare, föreläsare och författare till boken ”Nyanlända -vägledning till inkluderande undervisning”. Vi pratar om de utmaningar nyanlända elever står inför när de möter en helt ny skolkultur och om hur man som lärare kan hantera denna utmaning. Dessa intressanta tankar kommer Saima utveckla mer i vårens seminarieserie som kommer ta ILT Inläsningstjänst till Umeå, Borås, Karlstad, Halmstad och Norrköping.
Längd 16 minuter 41 sekunder
Avsnitt 7 - September 2016
I detta avsnitt pratar vi med Lina Nordstrand. Hon är en av författarna till Lilla integrationshandboken, en bok som ger praktiska tips på hur man kan bidra till ett aktivt integrationsarbete. I podden pratar vi om hur man kan använda boken i skolan för att uppmuntra elever att delta och ta initiativ.
Längd 15 minuter 54 sekunder
I denna sändning har vi med oss Tiia Ojala i studion. Med gedigen erfarenhet av undervisning för nyanlända i alla åldrar ger hon praktiska tips om hur man ordnar ett bra mottagande för nyanlända. Tiia är även författare av läromedelsböcker inom SO och NO för just nyanlända, och utifrån det diskuterar vi också vikten av ett språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt.
Längd 13 minuter 15 sekunder
Avsnitt 5 - April 2016
I detta avsnitt av Jalla skolan får vi besök av Åke Huitfeldt, idrott- och matematiklärare i Umeå. Han har under två års tid skrivit en licentiatavhandling kring nyanlända elevers möte med idrottsundervisningen. Vi diskuterar tips och idéer för andra idrottslärare och belyser utmaningar som kan uppstå.
Längd 13 minuter 9 sekunder
I årets sista sändning av Jalla Skolan träffar vi Andrés Brink Pinto, utredare på Skolinspektionen. Han har lett en granskning av skolors mottagande av nyanlända elever. Vi pratar erfarenheter, goda exempel och tips om vad man ska tänka på för att skapa ett bra mottagande.
Längd 18 minuter 36 sekunder
I detta avsnitt av Jalla skolan har vi bjudit in Aida Zayat, lärare vid Falkbergsskolan i Botkyrka. Falkbergsskolan har tidigare haft väldigt få nyanlända elever. Sedan några år har de dock bedrivit en förberedelseklass för nyanlända dit eleverna kommer med buss från andra delar av kommunen. På så sätt skapas en bättre integration och mottagande. Lyssna på hennes reflektioner och erfarenheter från denna modell.
Längd 12 minuter 3 sekunder
I detta avsnitt har vi bjudit in Veronique Simon, lektor i språkdidaktik vid Uppsala universitet. Hon är ansvarig för den kursverksamhet ritat mot studiehandledare och skolpersonal som jobbar med nyanlända. I podden pratar vi också om lärdomar från Frankrikes mottagande.
Längd 19 minuter 56 sekunder
I denna sändning av vår nya podradio ”Jalla skolan” så pratar vi med Åsa Strand, undervisningsråd på Skolverket med ett övergripande samordningsansvar för nyanlända elever. Vi pratar om den nya lagstiftningen som börjar gälla 1:a januari 2016 och vad det betyder för skolan.
Längd 18 minuter 32 sekunder