Nyheter

Nu öppnar vi upp Begreppa gratis till ukrainska flyktingar

Från och med denna vecka lägger vi till ukrainska som språk till våra Begreppa filmer. Begreppa är en tjänst som består av flerspråkiga filmer, quiz och begreppslistor på olika modersmål. Nu med ukrainska i vår tjänst kommer det ge ett enormt mervärde för våra 257 kommuner som redan har Begreppa, samt att vi öppnar upp tjänsten gratis för ukrainska flyktingar terminen ut.

Med Begreppa kan läraren använda samma material till alla elever och även förstå läromedlet själv, allt material finns även på svenska. I Sverige lägger vi även till ukrainska i Läromedelsguiderna. En Läromedelsguide är en pedagogisk muntlig översättning av befintliga läroböcker från de största förlagen i Sverige. (Gleerups, Liber, Sanoma, Natur och kultur m.fl.)

För att säkerställa att vi har resurser tillgängliga så snart som möjligt för lärare att använda med sina elever, lanserar vi detta initiativ nu och lägger kontinuerligt till ukrainska som språk till över 200 filmer under de närmaste månaderna. Från och med idag finns det tio filmer tillgängliga i Begreppa med ukrainska undertexter, och på veckobasis kommer 40 nya filmer att läggas till med undertexter. Vi kommer också att lägga till ljud på ukrainska till filmerna under våren, och till sommaren kommer 250 filmer att finnas tillgängliga på ukrainska. Vi hoppas att de är ett användbart verktyg för föräldrar att använda med sina barn, eller på skolor som tar emot ukrainska flyktingar.

På ILT Inläsningstjänst främjar vi inkludering med alla våra tjänster och vill stödja alla familjer som har fördrivits från sina hem till följd av den fortsatta humanitära krisen i Ukraina. Vi lägger därför också till 80 nya filmer per månad med ryska undertexter i Begreppa.

”Vi ser alla med förskräckelse på utvecklingen i Ukraina. Att se hur hela samhällen nu ställer om för att möta en ny flyktingvåg, direkt efter alla umbäranden efter pandemin, skapar en känsla av gemenskap och styrka i våra demokratiska samhällen. För oss på ILT Inläsningstjänst/ILT Education innebär detta också att vi snabbt behöver ställa om, framför allt i våra tjänster. Vi känner igen situationen från 2015 då svenska mottagandet blev stort och behovet av våra tjänster ökade kraftigt. Nu laddar vi med stor kraft för att möta svenska skolans behov av att stötta ukrainska elever” Jakob Skogholm VD ILT Inläsningstjänst

Vi kommer att öppna upp tjänsten på samma sätt även i Finland och Norge.

För att komma åt Begreppa gratis, följ länkarna nedan och använd dessa inloggningsuppgifter:
Begreppa: app.begreppa.se
Användarnamn: Helpukrainebegreppa
Lösenord: Peacenow

Om du har några frågor om att komma åt Begreppa, eller några problem, vänligen kontakta vår kundtjänst via kundsupport@inlsningstjanst.se så hjälper de dig gärna med din fråga.