Nyheter

Matematikfilmer i Begreppa

Under 2020 lanserade vi matematikfilmer i Begreppa, ett efterlängtat tillskott!
Vi ville göra filmer i matematik som förklarar de svåra begrepp som används inom ämnet. Inte bara förklara hur man löser ett matteproblem, utan varför och vad man har för nytta av kunskaperna. Vi ville ge eleverna verktyg att på djupet förstå.

Ur film för åk 7-9

I tjänsten finns nu 80 filmer i matematik för åk 4-6 och 7-9 med en naturlig progression mellan stadierna.
I filmerna för åk 4-6 möter eleverna karaktärerna Stella, Luna, Leo och Sam. Tillsammans med dem resonerar och förklarar vi metodiskt hur saker och ting hänger ihop och hur vi löser problem. I åk 7-9-filmerna har vi direkttilltal till eleven (”du”) för att skapa engagemang vid genomgångarna.

Ur film för åk 4-6

Manus till filmerna för åk 4-6 är skrivna av Marie Andersson och Catherine Bergman. Manus till åk 7-9 filmerna är skrivna av Mattias Ljung. De har alla mångårig erfarenhet av att utveckla matematikläromedel och är lärare i grunden.

”Tillsammans med våra läromedelsförfattare och skickliga grafiker som lyfter pedagogiken visuellt, kan vi erbjuda filmer som är kvalitetssäkrade och förankrade i läroplanen”, säger Mei-Li Hoh, produktägare för Begreppa.

 

Vad säger Mattias Ljung och Marie Andersson om arbetet med att ta fram matematikfilmerna för Begreppa? Läs intervjuerna med Mattias och Marie.

För att ta del av filmerna, logga in i Begreppa och klicka på Matematik. Om du inte redan har Begreppa kan du testa gratis i 30 dagar.

Du kan också titta på en av våra matematikfilmer om Tal i bråkform här.

Tal i bråkform