Nyheter

Gustav och snåla glasstanten vinner Förskolebarnens litteraturpris 2020!

Det är viktigt att lyfta vikten av litteratur i tidig ålder och uppmärksamma läsning i förskolan. Det är syftet med Förskolebarnens litteraturpris som instiftades av ILT Inläsningstjänst och nu delas ut för andra året i rad.

Årets vinnare, och därmed förskolebarnens favoritbok, är Gustav och snåla glasstanten av Peter Cohen och Olof Landström (Alfabeta Bokförlag). Den förskola som skickade in bäst motivering enligt juryn är Förskolan Oredan i Hultsfred och vinner därmed 10 000 kr. Även författaren och illustratören som skapat Gustav och snåla glasstanten belönas med 10 000 kr att dela på.

”Vi tycker att det är väldigt bra och roligt att vi vann, för att det känns väldigt bra i kroppen”, säger barnen på Förskolan Oredan.

Den vinnande motiveringen från barnen på Förskolan Oredan löd:

”Boken är spännande, man vet aldrig, från sida till sida, hur stor glass han kommer att få.”

Juryns motivering lyder:

Gustav och snåla glasstanten kom ut första gången 1992. Vad är det som gör att boken hittar nya läsare i varje generation? I motiveringarna avspeglas en del av hemligheten: att det är en mycket mångbottnad bok. Barnen väljer Gustav och snåla glasstanten som vinnare av olika skäl, för att boken är rolig, för att den väcker empati, för att Gustav är påhittig och modig, för att tanten visar sig vara snäll (trots allt), och för att det finns mycket igenkänning – att alla gillar glass, till exempel.

Den vinnande motiveringen spetsar också in sig på glassen, och fångar kärnfullt utifrån barnens perspektiv en helt nödvändig egenskap för att en bok ska intressera, inte bara barn utan vilken läsare som helst: att man vill veta hur det går.

Gustav och snåla glasstanten

Samarbetspartners till priset är förlagen Alfabeta, Alvina, Berghs, Bokmässan, Bok-Makaren, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur, Nypon, Opal och stiftelsen Friends.

Här kan du läsa mer.