Nyheter

Grattis Förskolan Oredan som är den vinnande förskolan i Förskolebarnens litteraturpris!

Med sin röst på Gustav och snåla glasstanten och motiveringen ”Boken är spännande, man vet aldrig, från sida till sida, hur stor glass han kommer att få” blev avdelningen Myggan på Förskolan Oredan i Hultsfred den vinnande förskolan i Förskolebarnens litteraturpris. På grund av omständigheterna med coronaviruset kunde vi på ILT tyvärr inte besöka förskolan och överlämna vinsterna personligen men vi såg till att det levererades via post så avdelningen Myggan kunde fira ordentligt! Vi ställde även några frågor till Ann-Louis Ahlqvist som har lett arbetet med priset.

Hej, grattis igen! Berätta lite kort om avdelningen Myggan.

Myggan ingår i Förskolan Oredan som totalt har 5 avdelningar. Myggan är en 5-års avdelning. Vi lägger stor vikt vid hur vi bemöter varandra/ ser varandra för att bli en bra KOMPIS. I våra projekt jobbar vi mycket med hållbar utveckling och lär ut en förståelse för vår natur och betonar vikten av att vara rädda om miljön och det vi har. Läsning är också en stor del av vår vardag och där har Polyglutt varit ett dagligt digitalt verktyg för oss.

Ni vann med er motivering till Gustav och snåla glasstanten. Har det alltid varit en favoritbok?

För de flesta var det en ny bekantskap med Gustav och snåla glasstanten men alla föll för det lite spännande innehållet och att den handlade om glass och glass säger ingen NEJ till på Myggan!

Hur arbetade ni med Förskolebarnens litteraturpris?

1. Vi läste eller lyssnade igenom alla böckerna. Vi hade sen boksamtal om de flesta böckerna.

2. När urvalet blev 5 böcker, lyssnade vi åter på dessa. Sedan blev det en röstning där 2 böcker fick lika: Gustav och snåla Glasstanten och Bockarna Bruse. Det ledde till en ny röstning och då vann Gustav och snåla glasstanten!

Hur firade ni vinsten?

Den dagen det blev klart att vi vunnit, överraskade vi barnen med GLASS såklart, och berättade varför vi firade med glass denna dag. Med glasscheckarna vi fick kunde barnen välja vilken glass de ville.

Böckerna från bokpaketet vi fick ordnade vi en läshörna med. Böckerna läser vi flitigt och ofta.

Vinstpengarna vet vi inte än hur vi ska förvalta. Vi vill att barnen ska få en upplevelse, t.ex. en teaterföreställning eller något liknande, men i dessa tider är det svårt. Något kul kommer vi att hitta på!

TACK än en gång!

Tack själva säger vi på ILT tillsammans med våra samarbetspartners till Förskolebarnens litteraturpris.

I september presenterar vi de nominerade till nästa års pris, missa inte det!