Nyheter

”Det är världens viktigaste uppdrag att vara lärare”

Abdul Masih Aphrem, vinnaren av Årets språkliga eldsjäl 2019 efter en nominering av professor Christina Hedman, arbetar som modersmålslärare på Rågsveds grundskola i Stockholm. På Bokmässan i Göteborg tog han emot det välförtjänta priset som delades ut av Åsa Fahlén, förbundsordförande på Lärarnas Riksförbund och Alexandra Blomberg, marknads- och försäljningsdirektör på ILT Inläsningstjänst. Priset instiftades förra året som ett samarbete mellan Lärarnas Riksförbund och ILT Inläsningstjänst för att uppmärksamma det viktiga arbete som modersmålslärare gör runt om i landet.

Abdul, hur känns det?

Känslorna är svåra att beskriva. Jag är så himla glad, stolt och tacksam för det här underbara priset och för vårt underbara Sverige, möjligheternas land!

Hur ser du på modersmålsundervisning?

Modersmålet är en viktig pusselbit som måste stärkas och utvecklas livet ut. Det är viktigt för självkänslan och identiteten. Forskning visar att elever som deltar i modersmålsundervisning gör bättre ifrån sig. Modersmålet är som rötterna för ett träd, grunden till allt. Som modersmålslärare är man också den viktiga länken mellan hemmet och skolan.

Vad är det bästa med läraryrket?

Att få vakna och räkna varje dag som en gåva. Det är världens viktigaste uppdrag att vara lärare. Det sägs att lärarna är nationbyggarna och det tror jag är sant, och eleverna är landets framtid!

Vem vill du tacka?

Jag vill tacka Christina Hedman för nomineringen, fantastisk person! Jag vill tacka skolledningen på Rågsveds grundskola och alla fantastiska kollegor som har lyckats med att skapa en vi-känsla på skolan. Vi tillsammans är avgörande för att göra skillnad. Sist men inte minst vill jag tacka eleverna som gör att vi blir bättre, ingen dag är den andra lik.

Från vänster: Åsa Fahlén, Lärarnas Riksförbund, Abdul Masih Aphrem och Susanne Danielsson, Rågsveds grundskola, Alexandra Blomberg, ILT Inläsningstjänst