Erika Svensson, F-6 lärare på Hällestad skola i Finspångs kommun, har under senaste halvåret gett oss lektionsplaneringar. Erika brinner för elevernas läsutveckling och tycker det är viktigt att hitta olika vägar till läsinlärningen. Hon har arbetat med Polylino skola sen några år tillbaka i sin undervisning. Alla lektionstips hittas under vår akademi!

Vi passade på att träffa Erika och ställa några frågor till henne!

Hej Erika! Hur har det varit att skriva lektionstipsen?

– Jag tycker att det har varit otroligt roligt att få skriva lektionstips åt Polylino skola. Det är givande att dela med sig och ta del av andras tips och ideér. I Polylino skola finns ett välfyllt utbud av litteratur som eleverna älskar. Här kan alla mina elever ta del av böcker på sin egen nivå, genom att läsa eller lyssna – eller både och!

Jag brinner dessutom för elevernas språk- och läsutveckling och att få skapa varierade och lustfyllda lektioner som motiverar mina elever att lära sig. När jag planerar lektioner utgår jag ifrån vad som motiverar och engagerar mina elever. När eleverna får läsa böcker som är riktade mot deras intressen höjs också motivationen och lusten att lära. Det som inspirerar mig är att få eleverna att hitta nya vägar som lockar till läsning. Jag vill att mina elever ska känna att läsningen ger dem något, på riktigt.

polylino-skola-interview

Hur är det att komma igång med Polylino skola?
Väldigt enkelt, eleverna loggar själva in på sina iPads!

Hur arbetar ni med Polylino skola i klassrummet idag?
Vi använder polylino skola i klassrummet dagligen. På morgonen läser eller lyssnar eleverna på böcker när de kommer in i klassrummet, det skapar ett lugn.

Vi läser också böcker i Polylino skola när vi övar läsförståelse. Då väljer jag ut en eller flera böcker och skapar läsfrågor till böckerna. Vi använder även Polylino skola för att hitta fakta om olika saker när vi skriver faktatexter.

Kombinerar ni att läsa fysiska böcker med digitala i Polylino skola?
Ja, det gör vi. Det som är bra med att böckerna finns digitalt är att flera elever kan läsa samma bok samtidigt och det går fort att ”få” en bok som man vill läsa istället för att vänta tills vi ska till biblioteket.

Hur hjälper Polylino skola eleverna att uppnå målen i läroplanen?
I Polylino skola får eleverna möjlighet att ta del av många olika böcker och genrer. Eftersom allt finns samlat i en och samma applikation förenklar för mig som lärare att ge eleverna möjlighet att läsa mycket. Jag kan använda Polylino skola på många olika sätt i min undervisning. Vi kan arbeta och läsa gemensamt på smartboarden, eleverna kan läsa i grupp, i par eller enskilt. De elever som har svårt med läsningen kan använda sig av lyssnings-funktionen. De kombinerar då att lyssna på några sidor och läser några. Det skapar förutsättning för alla elever att lyckas på sin egen nivå!

Relaterade nyheter

Prova gratis!

Signa upp dig här för att prova på tjänsten.