Intervjuer

Klippan är den vinnande förskolan i Förskolebarnens litteraturpris!

Den vinnande motiveringen av Dagspöket på sjukhus stod alltså Förskolan Klippan i Jönköping för (läs mer här)! Vi ställde några frågor till Lovisa som är pedagog på avdelning Smaragden.

Hej, grattis igen! Berätta lite kort om er förskola och avdelningen Smaragden.

Förskolan Klippan är fristående förskola som ligger i den lilla orten Lekeryd i Jönköpings kommun. På Klippan går det 29 barn som är uppdelade på två olika avdelningar – Pärlan, med 13 barn i åldern 1-3 år, och Smaragden, med 16 barn i åldern 4-6 år.

Ni vann med er motivering till Dagspöket på sjukhus. Har det alltid varit en favoritbok bland barnen?

Boken som fick flest röster på Klippan i den slutgiltiga omröstningen var alltså ”Dagspöket på sjukhus”. Den fanns hela tiden med som en av favoriterna bland barnen, men det var inte helt självklart att det skulle bli just den. Även boken ”Grottan” låg högt i topp. Efter vinsten har vi kollat upp att det finns fler böcker som handlar om Dagspöket, så de ska vi låna av bokbussen som kommer till vår förskola en gång i månaden.

Hur arbetade ni med Förskolebarnens litteraturpris?

Vi har under terminen läst alla böcker som var med i tävlingen, både analogt och digitalt med hjälp av appen Polyglutt. Flera var mycket uppskattade och barnen har velat läsa dem om och om igen. Engagemanget i boktävlingen har varit mycket stort. Vi har deltagit även tidigare år, så det har blivit lite av en tradition hos barnen.

När det var dags för röstning i den första omgången fick barnen välja ut tre böcker var att rösta på. När det sedan blev den slutliga omröstningen fick de välja var sin. Båda gångerna fick barnen motivera sina val. Det är roligt att olika barn ser olika saker i böckerna. En del tänker mest på bilderna, en del på bokens huvudhandling, en del sympatiserar med någon speciell karaktär och en del lägger märke till särskilda ord.

Hur firade ni vinsten?

Både barnen och vi pedagoger blev mycket glada och överraskade över vinsten. Vi har firat med att öppna det fina bokpaketet som vi fick, barnen fick motta ett par gåvor var och vi åt glass. Självklart använde vi även appen Polyglutt som vi kopplade upp till vår projektor så att alla barnen kunde se bilderna i boken ”Dagspöket på sjukhus” samtidigt som en av pedagogerna läste boken för barnen.

Vad ska ni göra med vinstpengarna?

För vinstpengarna har vi tänkt att inhandla en ny bokhylla till avdelningen som vi kan fronta många böcker samtidigt i. I övrigt vet vi inte riktigt än, men det hade varit roligt att satsa på något som är kopplat till litteratur.

Stort grattis till barnen på Klippan!