Intervjuer

”Boken kan bli en brygga mellan hemmet och förskolan”

Olofströms kommun har sedan en tid tillbaka tillgång till Polyglutt på sina förskolor. Nu har de valt att testa Polyglutt Home Access och vi passade på att ställa några frågor till Ann-Mari som är involverad i arbetet med Polyglutt.

Hej, berätta om dig själv.

Jag heter Ann-Mari Holmström och jobbar som språkpedagog mot förskolorna i Olofströms kommun sen 4,5 år tillbaka. Mitt arbete innehåller många olika delar, bl.a. så är jag projektledare för vårt “Litteracyprojekt” som vi har fått pengar från Statens kulturråd för att kunna genomföra under 3 år. Jag arbetar också med “Bättre språkutveckling i förskolan”, ett statsbidrag som har gjort att vi kunde teckna ett 3-års kontrakt på Polyglutt förskola. I detta projektet har vi också startat upp ett samarbete mellan Öppna förskolan och SFI. Jag fungerar också som spindeln i nätet med olika nätverk bl.a. biblioteket. Dessutom brinner jag för AKK och alla barns rätt till kommunikation, och då framför allt TAKK, tecken som alternativ och kompletterande kommunikation. Nu har jag haft utbildning för alla förskolepedagoger i kommunen så att alla har en grundläggande kunskap.

Ann-Mari Holmström

Ni använder Polyglutt förskola i kommunen. Berätta mer om det.

Polyglutt förskola har inneburit att vi kan jobba med alla barns förstaspråk även om vi inte kan tala deras språk själva. Det är också ett jättebra komplement till våra förskolebibliotek och innebär att vi kan jobba med många fler titlar än vad vi hade kunnat annars. Det fylls ju också på med nya titlar hela tiden! Handledningen är också en bra hjälp för pedagogerna i deras arbete med böcker, läsning och berättande.

Nu ska ni testa Polyglutt Home Access under en period, hur kommer det arbetet gå till?

Vi kommer att börja dela ut en ”inskolningsbok” till alla barn som börjar på förskolan. Det är ett bra sätt att informera vårdnadshavarna om hur viktigt det är med högläsning för barnens språkutveckling. Boken kan också bli en brygga mellan hemmet och förskolan. Läser man boken både hemma och i förskolan så kan man ta fram den när barnet kommer och locka med en lässtund om hen är lite ledsen. Då känns det tryggt med en bok man känner igen och även har hemma. För 1-3 åringarna kommer vi att dela ut ”Alla får åka med” av Anna-Clara Tidholm. Den finns ju också i Home Access, på massor av olika språk. När vi överlämnar boken visar vi också hur man loggar in på Polyglutt Home Access och hur man hittar alla funktioner!

Det fina med Polyglutt är ju att det går alldeles utmärkt att dela ut en bok på svenska när vårdnadshavarna och barnen även kan lyssna på den på sitt hemspråk på Polyglutt Home Access när de är hemma!

Hur har kommunen mer arbetat med Polyglutt och läsning?

Under hösten startade vi upp ett projekt tillsammans med SFI där vi bjöd in mammor (och deras barn) som var föräldralediga från sina SFI-studier, för att de skulle kunna träffa andra mammor både för integration och språkträning. Mammorna blev erbjudna egen tid med en SFI-lärare en em i veckan och då bestämde vi oss för att använda en barnbok som lärobok. På detta sättet kunde vi träna svenska på en enkel nivå och vi kunde också locka mammorna att läsa för sina barn. Vi använde då bl.a. Polyglutt för att lyssna på hemspråket parallellt med att vi tränade på att läsa på svenska. Även till denna undervisning använde vi ”Alla får åka med” av Anna-Clara Tidholm! Föräldrarna fick låna hem boken och så kunde de träna på att läsa och lyssna på boken på sitt hemspråk mellan träffarna! Detta hoppas vi också att vi ska kunna fortsätta med när vi kan starta upp Öppna förskolan igen.

Har du något tips att dela med dig av?

I Blekinge och Kronoberg har man jobbat fram nya bokrecept som man får vid besök hos logopeden och lämnar på biblioteket. Efter några dagar kan man hämta en bokkasse med böcker som är anpassade efter det som man behöver träna extra på just nu. Här kan man ju också koppla på Home Access och tipsa om böcker i samma kategori som man kan läsa och lyssna på direkt. I Polyglutt finns det ju en egen bokhylla som heter Språkstegen och som innehåller böckerna som man hittar i listan på bokrecept! Bra hjälp för förskolan när man letar efter böcker för specifik språkträning.

Tack Ann-Mari för att vi fick en inblick i ert fina arbete!

Vill du testa Polyglutt gratis i 30 dagar kan du göra det här!