Inlästa läromedel

En ljudversion av den tryckta läroboken

Ljudet ger extra stöd i läsningen. Att lyssna på texten samtidigt som man tittar på bilder och diagram i den tryckta boken gör det enklare att ta till sig fakta och kunskap.

Så här skaffar du inlästa läromedel

För att göra allt smidigare och enklare kan skolor och kommuner teckna abonnemang med oss. Då får eleverna fri tillgång till inlästa läromedel och kan lyssna direkt via webben eller vår app. Enstaka titlar kan även köpas som CD.

Så funkar vår app

 1. Ladda ner appen ILT Inläsningstjänst
 2. Logga in med de inloggningsuppgifter du fått från oss eller din skola
 3. Välj en bok i din bokhylla eller använd förstoringsglaset för att hitta en ny
 4. Välj lyssna och du är igång!

Abonnera på inlästa läromedel

Lyssna direkt via webben eller vår app - precis när och var du vill!

Skolor eller kommuner kan abonnera på inlästa läromedel. Det ger alla elever fri tillgång till hela vårt bibliotek*. Vår app ingår gratis och finns för både Android och iOS.

Är det enkelt att komma åt böcker med obegränsad tillgång ökar användandet av inlästa läromedel i skolan dramatiskt. Alla elever får den hjälp de behöver, och det till en bråkdel av den kostnad det skulle innebära att köpa in böckerna separat.

Så här funkar det

Allt blir enklare när man abonnerar! Skolans elever och personal får egna konton och kan själva logga in på vår hemsida eller vår app. Där hittar de böckerna de behöver och lägger till dem i bokhyllan. De kan lyssna direkt, eller ladda ner för att kunna lyssna off-line.

Konton

Är du lärare kan du själv skapa konton via kontrollpanelen, både till dina elever och till lärarkollegor. När ett konto skapas får eleverna/lärarna sina inloggningsuppgifter via mail, mer behövs inte för att de ska kunna logga in och börja lyssna.

Kostnad för ett abonnemang

Årsavgiften baseras på skolans totala elevunderlag, eventuella förskoleklasser undantagna. För skolor är kostnaden 76 kronor per elev och år, för kommuner är motsvarande siffra 52 kronor.

* Ett fåtal titlar har vi inte fått tillstånd att framställa som ljudbok. De finns som talbok, och får bara användas av elever som har talboksrättigheter enligt §17 upphovsrättslagen.

Fördelar med abonnemang

 1. Fri tillgång till inlästa läromedel - eleverna får stöd och hjälp i alla ämnen

 2. Möjlighet att lyssna strömmande via webben - inga extra installationer behövs

 3. Fri tillgång till vår app för att lyssna och ladda ner
 4. Kostnadsfri introduktionsutbildning för lärare och pedagoger
 5. Endast en faktura per år
 6. Möjlighet att få läromedel som inte redan finns i vår katalog inlästa

Det fina med DAISY

Alla våra inlästa läromedel är framställda i DAISY-format och inlästa med riktiga röster. Inga av våra böcker är gjorda med talsyntes.

DAISY utvecklades speciellt för personer med läs- och skrivsvårigheter eller synnedsättning och bidrar med flera viktiga funktioner. Med DAISY är det möjligt att:

 • höja och sänka hastigheten
 • hoppa till olika sidor och rubriker
 • bläddra mellan stycken, sidor och fraser
 • lägga till bokmärken


Köp inlästa läromedel

Abonnerar inte din skola på inlästa läromedel? Skaffa det du behöver ändå!

Det går alltid att köpa enskilda titlar av oss*. Kom ihåg att en skiva är en enanvändarlicens och får bara användas av en elev åt gången.

Så här gör du

 • Leta upp det du vill köpa i vårt bibliotek
 • Lägg dina varor i kundvagnen
 • Välj antal och klicka på beställ CD
 • Fyll i de uppgifter som efterfrågas
 • Bekräfta och skicka din order. Vi skickar vi din beställning nästkommande dag

*För att kunna lyssna med bibehållna navigationsfunktioner behöver du ett DAISY-program. Sådana finns gratis på nätet. För PC rekommenderar vi Amis. För Mac heter motsvarigheten Emerson.