Förskolebarnens litteraturpris

För att öka barns intresse för böcker och läsning delar vi för andra året i rad ut Förskolebarnens litteraturpris – ett pris där förskolebarnen röstar på sin favoritbok! Genom att lyfta fram ett urval av bilderböcker ges pedagoger och barn en möjlighet att arbeta under en längre period med böckerna på olika språkutvecklande sätt som passar barngruppen. 6 000 förskolebarn från fler än 300 förskolor deltog i förra årets pris där ”Minifakta om hajar” av Peter Bejder från Nypon förlag tog hem vinsten.

Finalisterna i Förskolebarnens litteraturpris

I årets omgång har det funnits 31 böcker att arbeta med, 30 titlar har valts ut av urvalsgruppen som består av Anna Hällgren, barnbibliotekarie och läsinspiratör, Louise Mehdipoor, förskolerektor och Camilla Bengtsson, utbildad förskollärare och produktägare för Polyglutt på ILT Inläsningstjänst. Dessutom har förskolor runt om i landet fått rösta fram en bubblare.

Av dessa 31 titlar återstår nu fem st finalister (utan inbördes ordning):

Gustav och snåla glasstanten, Peter Cohen/Olof Landström, Alfabeta förlag
I Bobbos väska, Anneli Tisell/Iréne Johansson, Hatten förlag
Bockarna Bruse, Catarina Kruusval, Rabén och Sjögren
Tio vilda hästar, Grete Rottböll/Lisen Adbåge, Rabén och Sjögren
Jag vill ha ett monster!, Elise Gravel, Natur & Kultur

Vilken av dessa fem finalister är barnens favorit och kommer vinna Förskolebarnens litteraturpris 2020? Lämna barnens motivering via formuläret längst ned på denna sida och ha chansen att vinna 10 000 kr till din förskola!

Gustav och snåla glasstanten
i-bobbos-vaska
bockarna bruse
Tio vilda hästar
Gravel_Jag vill ha ett monster_omslag.indd
  • Steg 1: Läs valfritt antal böcker av de 31 titlar som finns i urvalslistan.
    Låt barnen välja sin favoritbok. Rösta senast 18 mars 2020.
  • Steg 2: 19 mars presenteras de fem titlar som fått flest röster.
  • Steg 3: Vilken bok av de fem titlarna tycker barnen är bäst? Och vad är det som gör den så bra? Rösta sedan på barnens favorit och motivera kort ert val senast 30 april 2020. I detta steg kommer ni också, om ni vill, kunna bifoga bilder eller dokument som visar hur ni arbetat med böckerna i Förskolebarnens litteraturpris.
  • Steg 4: 1 maj vet vi vilken bok av de fem finalistböckerna som fått flest röster. Nu påbörjar juryn sitt arbete.
  • Steg 5: 4 maj utser juryn den förskola som motiverat valet av den vinnande boken bäst, roligast eller mest kreativt.
  • Steg 6: 20 maj 2020, på Förskolans dag, är det prisutdelning hos den vinnande förskolan.

Förskolan med den bästa motiveringen vinner ett fysiskt bokpaket med många av de utvalda 31 böckerna samt 10 000 kr. Även författaren och illustratören som skapat den vinnande bilderboken belönas med 10 000 kr att dela på.

Juryn består av programledare Johan Anderblad, litteraturpedagog Agneta Edwards, representanter från förlagen Alfabeta, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Alexandra Blomberg från ILT Inläsningstjänst.

Samarbetspartners till priset är förlagen Alfabeta, Alvina, Berghs, Bokmässan, Bok-Makaren,  Bonnier Carlsen, Natur & Kultur, Nypon, Opal och stiftelsen Friends.

Lämna barnens motivering och ha chans att vinna!

Vilken av de fem finalistböckerna tycker barnen bäst om och varför? Lämna er motivering (och bifoga gärna bilder och annan dokumentation om ni vill) senast 30 april för chansen att vinna 10 000 kr till er förskola!

En röst per avdelning.

  • Detta fält syns inte utan fylls med värdet från selecten och skickas bara med i mail-notifikationen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!