Förskolebarnens litteraturpris

Det finns starka kopplingar mellan högläsning för yngre barn och barns ordförråd i förskoleåldern. En elevs läsförståelse i åk 4 kan indirekt länkas till tidig exponering av barnlitteratur. I och med att elevers läsflyt till stor del handlar om tidigare läserfarenheter, blir intresset för läsning en oerhört viktig faktor för senare läsframgång.

För att öka barns intresse för böcker instiftar vi Förskolebarnens litteraturpris. Ett pris där förskolebarnen röstar på sin favoritbok.

Vinnare i Förskolebarnens litteraturpris

Förskolebarnens favoritbok, med 31 % av alla röster, är Minifakta om hajar av Peter Bejder (Nypon förlag). Vi fick in många underbara motiveringar från era fantastiska barn, stort tack för allt engagemang! Efter en lång överläggning kom juryn tillsammans fram till den motivering som vann. Den kom från barnen på Västra Tuvevägens Förskola, avdelningen Humlan, Göteborg.

Barnens motivering på Minifakta om hajar:
”Vi vill vara fria som hajar. De är kungar i havet och bestämmer över allting. Vi älskar att titta på dem när de simmar. Vi är inte rädda för dem för de är snälla om vi inte stör dem.”

Juryns motivering lyder:
Barnens motivering är kraftfull och poetisk med mycket känsla – vi i juryn kunde riktigt höra barnens röster! Gruppen har upplevt boken tillsammans med alla sina sinnen, de har inte bara lärt sig fakta om hajar utan lever sig också in i hur det är att vara en haj som simmar i havet. I motiveringen visar barnen också elegant och konkret utifrån sitt perspektiv hur boken väckt tankar om att visa hänsyn till djuren.

Både förskolan och författaren vinner 10 000 kr var.

Minifakta om hajar Förskolebarnens litteraturpris
  • Steg 1: Läs valfritt antal böcker av de 30 titlar som finns i urvalslistan.
    Låt barnen välja er favoritbok. Rösta senast 17 mars 2019.
  • Steg 2: 18 mars presenteras de fem titlar som fått flest röster.
  • Steg 3: Vilken av dessa fem tycker barnen är bäst? Och vad är det som gör den så bra? Läs böckerna. Rösta sedan på barnens favorit och motivera ert val senast 30 april 2019 17.00.
  • Steg 4: 1 maj vet vi vilken bok av de fem finalistböckerna som fått flest röster. Nu påbörjar juryn sitt arbete.
  • Steg 5: 8 maj meddelas den förskola som motiverat valet av den vinnande boken bäst, roligast eller mest kreativt.
  • Steg 6: 16 maj 2019 är det prisutdelning hos den vinnande förskolan.

Nu startar planeringen för Förskolebarnens litteraturpris 2020 som drar igång på Bokmässan i september. Vi hoppas ni vill vara med i nästa omgång!

Juryn består av Sveriges läsambassadör Johan Anderblad, litteraturpedagog Agneta Edwards, representanter från förlagen Alfabeta, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Alexandra Blomberg från ILT Inläsningstjänst.

Samarbetspartners till priset är förlagen Alfabeta, Alvina, Berghs, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur, Nypon, Opal och stiftelsen Friends.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!