Förskolebarnens litteraturpris

För att öka barns intresse för böcker och läsning delar vi för andra året i rad ut Förskolebarnens litteraturpris – ett pris där förskolebarnen röstar på sin favoritbok! Genom att lyfta fram ett urval av bilderböcker ges pedagoger och barn en möjlighet att arbeta under en längre period med böckerna på olika språkutvecklande sätt som passar barngruppen.

Nu har en vinnare utsetts!

Vinnare i Förskolebarnens litteraturpris!

Årets vinnare, och därmed förskolebarnens favoritbok, är Gustav och snåla glasstanten av Peter Cohen och Olof Landström (Alfabeta Bokförlag). Den förskola som skickade in bäst motivering enligt juryn är Förskolan Oredan i Hultsfred och vinner 10 000 kr. Även författaren och illustratören som skapat Gustav och snåla glasstanten belönas med 10 000 kr att dela på.

Den vinnande motiveringen från barnen på Förskolan Oredan löd:

”Boken är spännande, man vet aldrig, från sida till sida, hur stor glass han kommer att få.”

Juryns motivering lyder:

Gustav och snåla glasstanten kom ut första gången 1992. Vad är det som gör att boken hittar nya läsare i varje generation? I motiveringarna avspeglas en del av hemligheten: att det är en mycket mångbottnad bok. Barnen väljer Gustav och snåla glasstanten som vinnare av olika skäl, för att boken är rolig, för att den väcker empati, för att Gustav är påhittig och modig, för att tanten visar sig vara snäll (trots allt), och för att det finns mycket igenkänning – att alla gillar glass, till exempel.

Den vinnande motiveringen spetsar också in sig på glassen, och fångar kärnfullt utifrån barnens perspektiv en helt nödvändig egenskap för att en bok ska intressera, inte bara barn utan vilken läsare som helst: att man vill veta hur det går.

Läs mer här!

  • Steg 1: Läs valfritt antal böcker av de 31 titlar som finns i urvalslistan.
    Låt barnen välja sin favoritbok. Rösta senast 18 mars 2020.
  • Steg 2: 19 mars presenteras de fem titlar som fått flest röster.
  • Steg 3: Vilken bok av de fem titlarna tycker barnen är bäst? Och vad är det som gör den så bra? Rösta sedan på barnens favorit och motivera kort ert val senast 29 april 2020. I detta steg kommer ni också, om ni vill, kunna bifoga bilder eller dokument som visar hur ni arbetat med böckerna i Förskolebarnens litteraturpris.
  • Steg 4: 1 maj vet vi vilken bok av de fem finalistböckerna som fått flest röster. Nu påbörjar juryn sitt arbete.
  • Steg 5: 4 maj utser juryn den förskola som motiverat valet av den vinnande boken bäst, roligast eller mest kreativt.
  • Steg 6: 20 maj 2020, på Förskolans dag, är det prisutdelning hos den vinnande förskolan

Här kan ni skriva ut ett diplom som bevis på att ni deltagit i omröstningen

Här hittar ni hela urvalslistan med alla 31 titlar

Juryn består av programledare Johan Anderblad, litteraturpedagog Agneta Edwards, representanter från förlagen Alfabeta, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Alexandra Blomberg från ILT Inläsningstjänst.

Samarbetspartners till priset är förlagen Alfabeta, Alvina, Berghs, Bokmässan, Bok-Makaren,  Bonnier Carlsen, Natur & Kultur, Nypon, Opal och stiftelsen Friends.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!