Förskolebarnens litteraturpris

För att öka barns intresse för böcker och läsning delar vi för tredje året i rad ut Förskolebarnens litteraturpris – ett pris där förskolebarnen röstar på sin favoritbok! Genom att lyfta fram ett urval av bilderböcker ges pedagoger och barn en möjlighet att arbeta under en längre period med böckerna på olika språkutvecklande sätt som passar barngruppen.

En urvalsgrupp bestående av Anna Hällgren, bibliotekarie och läsinspiratör, Camilla Bengtsson, utbildad förskollärare och produktägare för Polyglutt och Louise Mehdipoor, förskolerektor har tagit fram 30 titlar som är med och tävlar om barnens röst. En bubblare som tagits fram via en omröstning finns också med i urvalet. Böckerna är utvalda utifrån kriterier så som genre, läsålder, ämnesbredd och uttryck.

Du hittar alla böcker i Polyglutt. Om du inte har tillgång till Polyglutt men vill testa gratis i 30 dagar gör du det här!

circle-large-outline-T40
circle-large-outline-O40

Finalistböcker 2021

Ni har röstat och vi har fått fram fem finalister! Lämna er motivering och rösta i omgång 2 via formuläret nedan. Den förskola med bäst motivering vinner 10 000 kr! Författare och illustratör vinner även dom 10 000 kr.

Utan inbördes ordning:

Babola Salabim! Tisell/Johansson/Schubert, Hatten Förlag
Dagspöket på sjukhus Jujja Wieslander/Jens Ahlbom, Rabén och Sjögren
Grottan Rob Hodgson, Lind & Co
Petter och hans 4 getter Einar Norelius, En bok för alla
Pinos bondgård Eva Pils, Agneta Norelid/Kenneth Andersson, Pinolek

Ni hittar de fem finalisterna i en egen bokhylla i Polyglutt.

 

  • Steg 1: Läs valfritt antal böcker av de 31 titlar som finns i urvalslistan.
    Låt barnen välja sin favoritbok. Rösta senast 18 mars 2021.
  • Steg 2: 19 mars presenteras de fem titlar som fått flest röster.
  • Steg 3: Vilken bok av de fem titlarna tycker barnen är bäst? Och vad är det som gör den så bra? Rösta på barnens favorit i en ny omgång av röstning och motivera kort ert val senast 27 april 2021. I detta steg kommer ni också, om ni vill, kunna bifoga bilder eller dokument som visar hur ni arbetat med böckerna i Förskolebarnens litteraturpris (observera att dessa dokument inte tas med i juryarbetet, endast den skriftliga motiveringen).
  • Steg 4: Nu påbörjar juryn sitt arbete.
  • Steg 5: 3 maj utser juryn den förskola som motiverat valet av den vinnande boken bäst, roligast eller mest kreativt. Den vinnande förskolan vinner 10 000 kr och ett bokpaket!
  • Steg 6: 20 maj 2021, på Förskolans dag, är det prisutdelning hos den vinnande förskolan.

 

Juryn består av programledare Johan Anderblad, litteraturpedagog Agneta Edwards, representanter från förlagen Alfabeta, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Alexandra Blomberg från ILT Inläsningstjänst.

Samarbetspartners till priset är förlagen Alfabeta, Alvina, Berghs, Bokmässan, Bok-Makaren, Bonnier Carlsen, Gothia Fortbildning, Natur & Kultur, Nypon, Opal och stiftelsen Friends.

Lämna barnens motivering och vinn

Vilken av de fem finalistböckerna tycker barnen bäst om och varför? Lämna barnens motivering via formuläret senast den 27 april. Den förskola med bäst motivering vinner 10 000 kr och ett bokpaket!

En röst per avdelning.

Observera att ni kan, om ni vill, skicka in bilder eller annan dokumentation för att visa hur ni jobbat med priset. Dessa dokument tas inte med i juryarbetet, bedömning sker endast av den skriftliga motiveringen.

  • Detta fält syns inte utan fylls med värdet från selecten och skickas bara med i mail-notifikationen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!