En dag på vår IT-avdelning

Din arbetsdag börjar någon gång mellan klockan 7 och 9. De flesta i teamet, på fem personer, har kommit in kring halv nio. Dagen börjar med teamets daily standup. Därefter arbetar du med den lapp du tagit från Scrum-tavlan. Lappen kan innebära att du ska implementera ny funktionalitet, skriva automatiserade tester, refaktorisera kod eller arbeta med infrastrukturen: Docker, Ansible eller Jenkins. En del lappar kommer du att arbeta med ensam, andra lappar blir lättare med parprogrammering.

Du arbetar på PC eller Mac och de flesta i teamet använder Visual Studio Code. Här är valet fritt.

På ILT är vi sparsamma med möten. De möten du deltar i är sprint-planneringar, retrospektiv, backlog refinement, demo, daily standup och veckoliga one-on-ones. Givetvis medför det dagliga arbetet att design och arkitektur måste diskuteras, och dessa möten uppkommer spontant vid behov.

Teamet du är en del av har höga ambitioner när det gäller kodkvalitet. All ny kod skrivs tillsammans med enhetstester (testdriven utveckling uppmuntras, men är inget krav) och alla tjänster har automatiserade integrationstester. Man pratar gärna clean code och designmönster. Merparten av koden du arbetar med är skriven i PHP, men en JavaScript (Vue.js, React och Node.js) förekommer och det finns några enstaka mindre projekt skrivna i Java. Den kod som skrivs för närvarande följer en tydlig referensarkitektur, REST-baserade mikrotjänster som körs i Docker, och det finns inte särskilt mycket legacy-kod. Den har successivt tagits bort och det finns en plan för hur återstoden ska avvecklas.

Frekventa commits uppmuntras starkt, och de resulterar i att en bygg-pipeline som kör stil-checkar, enhetstester, integrationstester, databasversionering och driftsättning via Docker-containrar sätts igång. På ILT körs således one-click-deployment, och som ny behöver du inte vara rädd för att “förstöra” något, eftersom hundratals automatiserade tester på olika nivåer förväntas fånga upp det. Blir det fel ändå, har du lyckats hitta ett saknat testfall.

I och med att vi kör devops, har du som fast anställd också ansvar för driften och applikationssupporten. Under en vecka, som roteras mellan de teamets medlemmar, är du den som kollar extra noga på vår monitorering (Zabbix), gör smärre justeringar i Ansible-script och hanterar frågor som kommer från vår kundsupport. I och med att så gott som alla servrar provisionernas automatiskt, serverdriften sköts av en partner och vi har en väldigt kompetent kundsupport är supportansvaret inte så betungande. Vi behöver t ex inte ha jour och de få incidenter som hittills uppkommit har hanterats av den som känt sig mest manad.

Som utvecklare på ILT har du utrymme att fördjupa dig inom ditt intresseområde. Gillar du att skriva snygg kod och fördjupa dig i design och arkitektur, kommer du att trivas bra. Vill du utforska vad som händer på kluster- och molnfronten ligger det i linje med hur vi driftar och vill fortsätta drifta våra miljöer. Tycker du att test är viktigt, finns utrymme för mer utforskande testning. Slutligen, gillar du att påta med servrar och infrastruktur har vi en hel del som kan migreras, uppgraderas eller bara vässas. Går du istället igång på att presentera inför grupp, finns även den möjligheten, eftersom teamets demos besöks av så gott som hela företaget.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ha tålamod!

Våra tjänster kan upplevas lite långsamma för tillfället. Vi arbetar på problemet och hoppas lösa det snart.